Omega 3 en Glucose
omega 3 energie advies brainbooster veoding

Omega 3 en Glucose

Energie voor je brein

We hebben het al eerder in andere posts gehad over de belangrijkste voedingsstoffen voor je hersenen. Hieronder lichten we er nog eens twee specifieke voor je uit.


Glucose

Je hersenen gebruiken grote hoeveelheden brandstof. Hoewel ze maar een klein deel van je totale lichaamsgewicht in beslag nemen, gebruiken ze standaard zo’n 20% van alle beschikbare energie in je lichaam. En die komt allemaal uit je voeding.

Met name glucose is dé brandstof voor je hersenen en wordt gevormd uit koolhydraten (zetmeel en suikers). De glykemische index (GI) van zo’n koolhydraat geeft aan hoe snel de glucose uit dit koolhydraat in je bloed beschikbaar is om energie te leveren. Snelle suikers (GI hoger dan 70) leveren dus snel energie. De piek duurt wel korter omdat je lichaam reageert door de aanmaak van insuline. Probeer daarom met name langzame koolhydraten/suikers te eten gedurende de dag voor een geleidelijke energievoorziening voor je hersenen. Voel je je echter wat traag en vermoeid, dan is dat reden om juist een snelle suiker te nemen voor die extra energieboost!


Omega 3 en DHA

Omega 3 is een essentieel en meervoudig onverzadigd vetzuur. In je hersenen legt het een vettig laagje om de zenuwcellen (myelinelaag), waardoor de signaaloverdracht in je brein goed verloopt. Met name de balans tussen omega 6- en omega 3-vetzuren is hierbij erg belangrijk, maar uit onderzoek blijkt dat we tegenwoordig te weinig omega 3 binnen krijgen.

Omega 3 bestaat uit DHA en EPA, waarbij DHA van groot belang is voor je hersenen en ogen. Krijg je te weinig DHA binnen, dan verhoogt dat de kans op stoornissen op het gebied van denken, gedrag en stemming. Te weinig DHA kan zelfs leiden tot cognitieve achteruitgang en dementie op latere leeftijd.

Wil je elke week genoeg omega 3 binnen krijgen? Eet één á twee keer per week vette vis zoals haring, makreel, zalm, sardines of ansjovis. En wil je extra goed bezig zijn: check de VISwijzer!


Voor meer voedingstips kun je hier extra informatie terug vinden.