Bewegen laat je hersenen beter werken
Blog - BrainBooster - Sport - hersenen

Beweeg! Dat laat je hersenen beter werken

Is sport nu echt zo goed voor ons als dat we denken? Gelukkig wel.
Sport heeft namelijk een positieve invloed op zowel je lichamelijke als ook je geestelijke gesteldheid.

Met name de lichamelijke voordelen van sporten zijn bij de meeste mensen wel bekend. Zo zorgt sporten ervoor dat je uithoudingsvermogen wordt verbeterd en dat de kans op overgewicht aanzienlijk lager is, dan wanneer je niet sport. Daarnaast verlaag je onder meer het risico op het krijgen van osteoporose – ook wel broze botten ziekte genoemd- en krijgt je weerstand een goede boost. Maar omdat wij BrainBooster zijn, zoeken we natuurlijk altijd naar de voordelen voor je hersenen. En gelukkig zijn die er ook op grote schaal!

Uit verschillende studies is gebleken dat sport een positieve invloed heeft op je hersenen. Zo laat een onderzoek van professor Lawlor zien dat door sport negatieve gevoelens, zoals stress, afnemen. Er is dus een relatie tussen de mentale gesteldheid van de mens en sporten. Maar wat houdt dit dan precies in en hoe kun je hier zelf een bijdrage aan leveren?

Geef je geheugen een boost
De hippocampus – belangrijk onderdeel van je hersenen dat zich zowel in de linker als de rechterhersenhelft bevindt - speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie, het oriënterend vermogen en ook de controle van je gedrag. Studies, uitgevoerd onder zowel kinderen, volwassenen als ouderen, laten zien dat dit gedeelte van de hersenen positief wordt beïnvloed bij regelmatig sporten. De fitheid van de mens is hierbij bepalend. Hoe fitter je wordt, bijvoorbeeld door hard te lopen of vaker de fiets te pakken, des te meer de hippocampus zal groeien.

Focus!
Naast het verbeteren van het geheugen heeft sporten ook een positieve invloed op het concentratievermogen. Al bij een intensieve fitness work-out van slechts 20 minuten wordt het concentratievermogen beduidend beter. Tijdens het sporten is er een verhoogde toevoer van het bloed naar de hersenen. Deze verhoogde toevoer maakt dat er meer zuurstof beschikbaar is voor je hersenen en zorgt voor een verbeterde opname van voedingsstoffen. Naast een verhoogde bloedtoevoer, komt bij een intensieve work-out ook meer BDNF (afkorting van Brain Derived Neurotrophic Factor) - vrij in de hersenen. Deze neutrofine speelt een belangrijke rol bij de herstelprocessen die plaats vinden in je hersenen. Het is namelijk verantwoordelijk voor de groei en aanmaak van nieuwe hersencellen. De werking van deze stof wordt door wetenschappers ook wel vergeleken met wat Pokon doet met bloemen en planten.

Tip:
Wil jij je ook beter kunnen focussen, maar kun je niet de tijd vinden om de sportschool in te duiken? Niet getreurd! Positieve effecten op je concentratie kun je al bereiken door tien minuten coördinatieoefeningen te doen. Neem bijvoorbeeld een wit papier en teken met beide handen tegelijkertijd een twintigtal keer het getal 8 op het papier. Liever een wat beweeglijkere oefening? Neem dan twee ballen, in elke hand één bal en stuiter deze tegelijkertijd op de grond.

Less stress
Een overvolle agenda is bij velen van ons eerder regel dan uitzondering. Om toch te kunnen ont- stressen is sport een multifunctionele uitkomst. Tijdens het sporten komen er namelijk verschillende stoffen vrij, zoals serotonine en dopamine. Dit zijn beide neurotransmitters, ofwel stoffen die ervoor zorgen dat zenuwcellen goed met elkaar in verbinding staan en kunnen communiceren. Het verhoogde serotonineniveau in je hersenen reguleert de gemoedstoestand en zorgt voor een gelukkig gevoel. Dopamine geeft een gevoel van voldoening en heeft een motiverende werking, zodat je kunt volhouden en doorgaan, wanneer dat nodig is.

Een hormoon dat juist afneemt met sporten is cortisol. Dit stresshormoon is een schadelijke stof voor je hersenen en kan bij langdurige stress de hippocampus ineen laten krimpen. Een ingekrompen hippocampus kan lijden tot een mentale dip met futloze en sombere gevoelens. Door te sporten wordt er minder cortisol aangemaakt en komt er ruimte vrij voor oplossingen en ideeën. Dit helpt je om fysiek én mentaal beter te presteren.

Conclusie

Kom in beweging! Gaan en vooral ook blijven sporten is dus essentieel voor het behoud van een gezond brein. Dit draagt zowel op de lange als de korte termijn bij aan een gezonder en gelukkiger leven. En wees vooral niet onzeker over de manier van bewegen: vind iets dat bij je past en geniet. Dat hoeft echt niet moeilijk te zijn. Succes!