Hoe voorkom je een burn-out?
Blog - Mood - burnout - BrainBooster

Hoe voorkom je een burn-out?

Afgebrand, uitgeblust of emotioneel uitgeput. Er zijn meerdere manieren om de gevoelens van een burn-out te omschrijven. Je kunt het ondertussen wel de kwaal van de 21e eeuw noemen. Cijfers laten zien dat er jaarlijks meer dan 250.000 young professionals zijn die last hebben van een burn-out. Schokkend toch?

Erik Matser, klinisch neuropsycholoog, vertelt aan Metro dat dit met name komt door de invloed van aanhoudende stress op de hersenen. Hierdoor gaan deze slechter functioneren en het hersenweefsel kan veranderen. „De hersenen functioneren het beste bij een goede balans van stresshormonen (het gaspedaal) en groeihormoon (de rem/opbouw/herstelfunctie). Onze samenleving promoot het intrappen van het gaspedaal en negeert de rem, waardoor veel jonge mensen uit balans raken en langdurend ernstig ziek worden.”

Wanneer je een burn-out hebt, of hier dicht tegenaan zit, heb je dit vaak de eerste maanden nog niet echt in de gaten. Het is een proces waar je geleidelijk aan in terecht kunt komen. Waar overspannen zijn juist altijd het gevolg is van een directe aanleiding uit het nabije verleden, is een burn-out juist het gevolg van een langdurig proces. Overspannenheid kan daarom een aanleiding zijn om op den duur een burn-out te ontwikkelen.


Tips om een burn-out te voorkomen:

1. Het belang van stressmanagement

Stressmanagement is het leren omgaan met stress in stressvolle situaties. Het is een combinatie van leren hoe te ontspannen en het volgen van een voor jou haalbare planning. Stressmanagement helpt je daarbij ook om stress veroorzakende situaties op een andere manier te bekijken en hier bewust op te reageren. Stress op zich is namelijk helemaal niet erg, maar teveel wel!

Herkennen waardoor je gestrest raakt is een belangrijk onderdeel van stressmanagement. Probeer er achter te komen wat nou precies die dingen zijn die je gestrest maken, maar ook de zaken die je energie geven. Benoem ze en schrijf ze op. Probeer vervolgens je stressveroorzakers te minimaliseren of helemaal te schrappen. Je hersenen zullen blij zijn met je keuzes!

De juiste balans tussen werk/studie en je vrije tijd is daarnaast erg belangrijk. Om zo min mogelijk stress te ervaren is het van belang om je volledig van werk af te sluiten wanneer je thuiskomt. Hoe lastig dat soms ook is. Probeer zo weinig mogelijk thuis te werken of te studeren, zodat thuis ook echt ontspannen voelt.

Een andere goed tip is om een prioriteitenlijstje te maken. Doordat je de belangrijke zaken opschrijft, hoef je ze niet langer constant te onthouden. Dit geeft al veel overzicht en rust in je hoofd. Schrijf alleen de écht belangrijke dingen op en beloon jezelf wanneer je een taak af hebt. Zelfs hardop ta-da roepen werkt al goed!

2. Blijf in beweging
Waarschijnlijk niet een van de dingen waar je het meeste zin in hebt als je tegen een burn-out aan zit, maar sporten is een goede manier om je stresslevels te verminderen. Bewegen is een soort wondermiddel voor zowel je fysieke als je mentale toestand. Het is natuurlijk niet zo dat als je even een rondje hebt gerend je totaal ontstresst bent, maar het draagt zeker bij aan een meer ontspannen gevoel en het geeft je ook meer energie. Om een burn-out te voorkomen is het belangrijk om regelmatig actief bezig te zijn, pas dan zal je merken dat het ook positieve effect heeft op je mentale toestand. Actief bezig zijn hoeft niet te betekenen dat je je gelijk moet inschrijven voor de marathon van New York, maar gewoon een paar keer een blokje om is al genoeg. Je zult verbaasd zijn wat dit met je doet als je hier dagelijks even tijd voor maakt!

3. Neem voldoende rust
Zorg ervoor dat je in je drukke agenda ook voldoende tijd vrijmaakt voor wat rustmomenten. Natuurlijk is een goede nachtrust een van de belangrijkste rustmomenten van de dag, maar ook tussendoor is het inplannen van een rustmomentje erg belangrijk. Niemand kan goed functioneren op drie uurtjes slaap of een hele dag aan een stuk studeren zonder te rusten. Net zoals een sporter zijn lichaam laat rusten na een fysieke prestatie, moet je brein dat ook na een mentale!

Neem daarom elk uur van productiviteit even een pauze van zo’n 10 minuten om je hoofd wat rust te gunnen en probeer ook wat te lopen. Te lang achter elkaar zitten is namelijk ook niet goed voor je productiviteit! Door even een momentje te pakken en wat anders te gaan doen kun je er daarna weer met nieuwe inzichten en volle moed tegenaan gaan. Als je deze rustmomentjes consequent blijft nemen wanneer je grote mentale prestaties moet leveren neemt de kans op stress en een burn-out behoorlijk af.

Plan tenslotte in je drukke agenda zo nu en dan heel bewust wat leuke dingen in. Maak plannen voor dingen waarvan je zeker weet dat ze je echt een positieve energieboost geven. Grote kans dat als het bijna zover is, jij je zorgen en stress even kunt laten voor wat het is en echt kunt gaan genieten van bijvoorbeeld een etentje met vrienden of bioscoopbezoekje.


Vind de juiste balans

Heb je moeite om de juiste balans te vinden of om na een drukke dag te ontspannen? Probeer dan ook eens ZenBooster: ideaal om je na een inspannende dag weer helemaal heerlijk Zen te voelen en bewezen effectief.