Optimisme kun je leren!
blijf positief mood advies brainbooster

Positivisme kun je leren!

Een positive mindset is van groot belang om goed te functioneren en mentaal goed te kunnen presteren. Wanneer je niet lekker in je vel zit en je gedachten in een neerwaartse negatieve spiraal terecht komen, kan dit namelijk leiden tot een mentale dip. Hier niet tijdig bij stil staat en het roer omgooien kan zelfs leiden tot liggen mental overload, een burn-out of depressie. En dat willen we natuurlijk niet!


Positief denken

Een belangrijk uitgangspunt om tegenslagen het hoofd te beiden is positief denken. Dat klinkt heel simpel, maar dat is het in de praktijk natuur lijk zeker niet altijd). Eén van de meest bekende en vooraanstaande “positieve” psychologen is Martin Seligman. Hij geeft aan dat er een groot verschil is te vinden tussen de manier waarop bepaalde gebeurtenissen verklaard worden door optimisten en pessimisten. Een pessimist zoekt de oorzaak van een negatieve gebeurtenis vaak direct bij zichzelf en denkt dat de gevolgen ervan wel eens heel lang of voor altijd kunnen blijven duren. Een positivist ziet dit juist andersom. Hij of zij ziet een negatieve gebeurtenis juist als iets tijdelijks waarvan de oorzaak door verschillende specifieke factoren kan komen. Een positieve gebeurtenis ziet de positivist juist als iets eigen met een langdurend blijvend effect. Aangeleerde hulpeloosheid noemt hij dit verschijnsel.


Voorbeeld van een negatieve gebeurtenis

Stel je hebt een opdracht niet succesvol afgerond:

Pessimist: Dat ligt aan mij en ik zal in de toekomst waarschijnlijk weer vergelijkbare opdrachten niet goed kunnen afronden.

Optimist: Dit keer heb ik het niet zo goed gedaan, omdat ik helaas te weinig tijd had om me er goed in te verdiepen. De volgende keer doe ik dat daarom wel en dat haal ik dus wel een goed resultaat.


Voorbeeld van een positieve gebeurtenis

Je hebt een goede presentatie gegeven:

Pessimist: Ik heb een heel goede presentatie gegeven over mijn favoriete onderwerp, maar dat kwam doordat er maar een klein groepje mensen aanwezig was. De volgende keer in een grote zaal gaat het vast wel fout omdat ik dan nog zenuwachtiger ben.

Optimist: Dat was echt een goede presentatie. Ik kan het dus prima en de volgende keer in een grote zaal gaat me dat natuurlijk weer lukken, want het is ook nog eens mijn favoriete onderwerp.


Positief denken zorgt voor beter prestaties

Dat positivisme ook echt leidt tot beter presteren is iets wat ook in meerdere onderzoeken naar voren komt. Seligman keek bijvoorbeeld naar het succes van verkopers. Hij maakt daarin onderscheid tussen optimisten en pessimisten. Optimistische verkopers verkochten 37% meer dan de pessimisten. De pessimisten gingen (daardoor) ook nog eens die ook nog eens twee keer zo snel uit dienst.

Conclusie

Het is niet altijd makkelijk als je wat minder positief aangelegd bent om dit zo maar even om te draaien. Een gedeelte zit gewoon in je karakter opgesloten. Dat is helemaal niet erg, maar probeer je ervan bewust te zijn en daarom ook juist ook de andere positieve kant te zien.

Maak negatieve gebeurtenissen tijdsgebonden en specifiek! Prijs juist de positieve gebeurtenissen als algemeen geldend, blijvend en iets wat echt bij jou hoort! Want, zoals Seligma aangeeft: “Optimisme kun je leren!

Excuses voor het ongemak.
Door onze succesvolle acties zijn alle producten helaas tijdelijk uitverkocht.
Actie: 3 halen, 1 betalen
Code: Qmusic
Je korting wordt automatisch berekend wanneer je drie producten naar keuze in je mandje hebt.