Snel van je after-dip af!
BrainBooster MoodBooster - festivaldip after - dip - dinsdagdip

De twee bekendste after-dips

Vandaag is de zomer begonnen! De tijd voor zon, vakantie en veel leuke festivals. Betekent dat dan dat je je nu automatisch drie maanden geweldig voelt? Nou niet vanzelfsprekend. Voor veel mensen betekenen de hoge ups ook diepere downs.

Hieronder leggen we je graag uit wat de twee bekendste zomerdips zijn en hoe je je hier beter tegen kunt wapenen.

After-holiday-dip

Volgens recent Monsterboard onderzoek, heeft 60% van de Nederlanders last van een zogenaamde after-holiday-dip. Psychologische klachten als moeheid, weinig eetlust, en een slechte concentratie steken de kop op, terwijl we toch juist uitgerust zouden moeten zijn. Of niet?

Niet helemaal. Dat komt doordat in onze vakantie de hersenen extra veel geluksstofjes aanmaken en de stresshormonen (cortisol) die deze afbreken juist ontbreken. Kom je terug op kantoor, dan wordt de aanmaak serotonine lager en door stress de afbraak hoger. Dit geeft je dat vervelende gevoel, waar dus veel meer mensen last van hebben dan je denkt.

After-festival-dip

Na een dag flink feesten of een meerdaags festival, zijn de dagen erna soms net even wat minder. Je beleeft in korte tijd hoge ups en de dagen erna lijken de downs te komen. Alcohol en drugs kunnen deze gevoelens ook nog eens extra versterken! Met name partydrugs hebben een grote impact op je dopamine-serotonine-systeem en veroorzaken je festivaldip. Ze branden tevens je reserves geluksstofjes op. De dagen erna (de bekende dinsdagdip) kom je dus eigenlijk te kort en is dat sombere gevoel prima verklaarbaar.

Je hersenen hebben normaal gesproken echt een aantal weken nodig om de balans weer te herstellen. Dat nare gevoel heb je natuurlijk helemaal aan jezelf te danken, maar dat maakt het natuurlijk niet minder vervelend.

Wat nu?

Om jezelf goed te voelen is het belangrijk dat je hersenen genoeg serotonine en dopamine kunnen produceren. Is door overmatige stress je cortisolaanmaak juist hoog of zijn je reserves opgebrand, dan is goed eten erg belangrijk om je sneller beter te voelen.

Serotonine wordt in je hersenen uit het essentiële aminozuur tryptofaan gemaakt. Dat kun je alleen uit je voeding halen en dus is het belangrijk om tryptofaanrijke voeding te nemen, zoals haver, bananen, gedroogde pruimen, melk, tonijn, kaas, brood, gevogelte (kip, kalkoen, fazant, kwartel), pinda's en chocolade. Ook sommige zaden, zoals pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten, amandelen en linzen zijn relatief rijk aan tryptofaan.

Voor de aanmaak van dopamine zijn amandelen, avocado's, bananen, zuivel, peulvruchten, zaden, noten, mager rood vlees, kip, kalkoen, zeevruchten en tofu echte aanraders.

Maar ik kan juist bij een dip maar moeilijk eten.

Dat horen we inderdaad veel van mensen. De ene persoon gaat juist gigantisch veel eten, terwijl de ander geen hap weg krijgt. Ben je een echte eter: probeer dan juist de hierboven genoemde producten.

En wanneer je juist niet zo goed kunt eten tijdens je dips of graag extra natuurlijke ondersteuning wil, dan is MoodBooster een uitstekend product om je sneller uit je dip te halen. Het bevat de juiste combinatie van 5-HTP en L-Tyrosine die je helpt de balans tussen je gelukstofjes sneller te herstellen. Hieronder zie je hoe dat in je hersenen precies werkt.

► Naar MoodBooster info

Heel veel plezier deze zomer!!