Winter(dip) is coming!
winterdip
Winter(dip) is coming!

De dagen worden steeds kouder en korter. Jaja, de winter komt er weer aan! De één verheugt zich nu al lekker op de feestdagen, terwijl de ander juist alleen maar somber wordt en niet kan wachten tot de lente weer begint.

Helaas hebben veel mensen last van een winterdip. Bij zo’n winterdip voel je je soms somber, je hebt weinig zin om wat te gaan doen en voelt je futloos. Je trekt je terug en hebt eigenlijk zin om de hele dag te slapen. Herken je dit?

Dan ben je wellicht wat vatbaarder voor zo’n winterdip. Dat is op zich helemaal niet erg, want dit is in veel gevallen gewoon een natuurlijk proces. Als je je bewust bent van dit fenomeen en hier actief mee aan de slag gaat, dan is het vrij eenvoudig om je ook deze donkere dagen een stuk vrolijker en actiever te voelen. Dat is bovendien erg belangrijk, want als je te lang met dit soort klachten door blijft lopen kan dit tot een winterdepressie leiden. Hier hebben zelfs meer dan 500.000 mensen in Nederland jaarlijks last van. Maar no worries, wij gaan je helpen!

Waardoor ontstaat een winterdip?

De reden dat je je in de donkere maanden vaker somber kunt voelen, komt met name door een gebrek aan zonlicht/daglicht. Hierdoor wordt je lichaam niet automatisch geactiveerd om actief te worden. Daglicht remt normaal de aanmaak van melatonine (je slaaphormoon) en je voelt je daardoor automatisch wakkerder. Maar tijdens de donkere dagen, waarin het ’s ochtends nog donker is als je van huis vertrekt en al donker wanneer je weer naar huis gaat, mis je dus veel daglicht. Je dip en slaperige gevoel is dus prima verklaarbaar.

Tips tegen jouw winterdip

1. Hup, naar buiten!
Het allerbelangrijkste tegen je winterdip is daglicht. Zelfs als de zon niet schijnt, komt er toch al voldoende licht op je netvlies om je hersenen lekker wakker te maken. Als je dit combineert met bewegen sla je gelijk twee vliegen in één klap. In een eerder advies schreven we namelijk al dat je door te bewegen, je aanmaak van dopamine stimuleert en je stressniveau (cortisol) afneemt. Pak daarom als het even kan de fiets naar werk of studie. Ook al is het nog donker, deze beweging helpt al veel. Wandel daarnaast in je middagpauze lekker een kwartiertje. Zelfs op bewolkte dagen is er genoeg daglicht buiten en dat doet wonderen voor je.

2. Breng het licht binnen
Deze tweede tip speelt wederom in op je mogelijke gebrek aan daglicht. Zorg er voor dat er altijd genoeg zonlicht op je werkplek of studieruimte binnen kan komen. Daglicht zorgt ervoor dat je melatonine aanmaak stopt en je dus minder slaperig bent! Veel mensen hebben ook baat bij speciale blauw-licht lampen of lichttherapie. Dit kan voor jou ook uitkomst bieden.

3. Vitamines en mineralen
Eet extra gezond in deze donkere dagen als je gevoelig bent voor een winterdip. Met name voedsel dat rijk is aan Vitamine B, magnesium en Vitamine D zijn nu erg belangrijk. Onze tips: groene bladgroenten, noten, peulvruchten, bananen, volkoren granen, avocado, zuivelproducten en vette vis.

Extra tip: In onze MoodBooster zitten de goed opneembare vormen van Vitamine B6 en magnesium! Bovendien wordt op natuurlijke wijze in de ochtend je dopamine-aanmaak gestimuleerd en in de avond je serotonine-aanmaak. Bekijk MoodBooster.

4. Plan leuke dingen
Maak juist nu alvast afspraken met je vrienden. Je hersenen hebben dan de tijd om zich op deze leuke zaken te verheugen en dat is de perfecte remedie tegen je sombere gedachten en gevoelens. Bel of app gelijk een vriend of vriendin en spreek wat leuks af!

Een hele fijne winter