Je moet slapen!
belang slaap zenbooster adviezen brainbooster voedingssupplementen

Het belang van slaap voor je mentale prestaties

Het is 23.30 uur. Morgen moet je presteren. Vandaag heb je alles goed voorbereid en zojuist heb je nog de puntjes op de i gezet. Maar toch voel je je nog wat onzeker. Dus wat doe je? Je zet een kop koffie en je neemt die presentatie nog een keer door. Je wilt er immers zeker van zijn dat je er alles aan gedaan hebt. Dat er absoluut niets mis kan gaan. Op zich een prima instelling, maar wat je je niet realiseert is dat je juist nu beter naar bed kunt gaan en je slaap moet pakken. Een goede nachtrust is namelijk cruciaal voor de werking van je brein. Zeker nu je je hersenen morgen juist extra hard nodig hebt!


Wat gebeurt er tijdens onze slaap?

Ongeveer een derde deel van ons leven brengen we slapend door. En dat is niet voor niets. We kunnen namelijk niet zonder slaap.
Slaap is, net als eten en drinken, een eerste levensbehoefte. Maar waarom eigenlijk?

Het lijkt er vredig aan toe te gaan tijdens onze nachtrust. Maar ondertussen is ons lichaam hard aan het werk om zich weer op te laden. Volgens een studie van de University of Rochester in New York draaien je hersenen tijdens je slaap overuren om de gif- en afvalstoffen die zich hebben opgehoopt in je brein als het ware ‘weg te wassen’. Om dit te bewerkstelligen krimpen je hersencellen zodat lichaamsvloeistoffen tussen deze hersencellen kunnen komen om daar grote schoonmaak te houden. Overdag zou dat te veel energie kosten.  "Vergelijk het met een feestje bij je thuis. Je kunt de gasten entertainen of de rommel opruimen, maar niet allebei tegelijk", aldus een van de onderzoekers, Maiken Nedergaard.


De negatieve invloed van slaapgebrek op je prestaties.

Je merkt het meteen als je niet genoeg hebt geslapen. Je bent prikkelbaar, kunt je lastig concentreren, je bent vergeetachtig en je reactiesnelheid is stukken minder. Je mist je scherpte, je functioneert niet op volle kracht. Slaapgebrek heeft namelijk direct gevolgen op het functioneren van je hersenen.

We beschikken over een korte- en een lange termijngeheugen. Alle informatie die we gedurende de dag binnenkrijgen wordt eerst opgeslagen in het kortetermijngeheugen. Hier wordt bepaalde informatie ook als ‘belangrijk’ gelabeld. ’s Nachts, terwijl je slaapt, kopieert je brein de informatie naar het langetermijngeheugen. Dit proces kost veel tijd, daarom moet je er ook voor zorgen dat je voldoende slaapt. Bij slaaptekort krijgen je hersenen namelijk geen kans om zich te herstellen van de afgelopen dag.

Kortom, als je niet genoeg slaapt, dan heeft dat een negatief gevolg op je geheugen. En dat merk je direct. Daarom is achter je laptop kruipen met een kop koffie om 23.00 geen goed idee. Als je op tijd naar bed gaat, hebben je hersenen tijd om de informatie van je presentatie netjes te structureren en te verplaatsen naar je langetermijngeheugen. Juist door je goede nachtrust is mentaal presteren de volgende dag een eitje!


Slapen we wel (goed) genoeg?

Het is duidelijk dat we slaap nodig hebben om goed te kunnen functioneren en om overdag goed te kunnen presteren. Onze generatie heeft het veel drukker dan pakweg veertig jaar geleden. Een drukke en veeleisende baan of studie, sporten en allerlei andere sociale verplichtingen. Er lijken niet genoeg uren in een dag te zitten om alles te doen wat we graag willen. En waar we dan het eerste op beknibbelen is onze slaap. Maar als de volgende ochtend de wekker gaat voel je je alsof er een vrachtwagen over je heen is gereden en zou je je het liefste nog omdraaien om een uurtje verder te slapen. Maar dat gaat helaas niet. Die belangrijke vergadering roept. Of die presentatie. Of dat belangrijke tentamen.


Maar hoeveel slaap heb je nodig om goed te kunnen presteren?

In de loop der jaren zijn we steeds minder gaat slapen. Waar mensen een paar decennia geleden nog zo’n negen à tien uur per nacht sliepen, is dat nu gemiddeld zo’n zeven à acht uur. Maar hoeveel slaap is ‘normaal’ voor een mens? De universiteit van South Australia heeft hier onderzoek naar gedaan. Hieruit blijkt dat de slaapbehoefte per persoon verschilt. Waar de één zicht uitgerust voelt na vijf uur slaap, heeft de ander geen genoeg aan acht uur. Hoe lang we slapen en ook wanneer wordt voornamelijk bepaald door ons bioritme en door de functies van cellen, weefsels en organen in ons lichaam. Deze processen worden weer beïnvloed door onze genen. Hoeveel slaap je nodig hebt is dus genetisch bepaald, maar ook andere factoren spelen mee, zoals je algehele gezondheid, fysieke activiteit en stress. Hoewel de slaapbehoefte individueel is, zijn slaaponderzoekers erover uit dat minder dan zeven uur per nacht slapen negatieve gevolgen heeft, zoals een slechter geheugen en humeur, een vertraging van de reactiesnelheid en moeilijkheden bij het nemen van beslissingen.


Ontspanning om goed te kunnen slapen.

Slaap is van essentieel belang, dat is duidelijk. Maar wat als goed slapen niet lukt? Niet alleen de hoeveelheid slaap is belangrijk voor je hersenen maar ook de kwaliteit van je slaap. Ook al slaap je 10 uur, als je heel licht slaapt hebben je hersenen hun werk niet goed kunnen doen.

Om goed in slaap te komen en lekker door te slapen moeten je lichaam en geest ontspannen zijn. Klinkt volkomen logisch, maar in de praktijk blijkt het best lastig om te ontspannen. We hebben, of liever gezegd, we nemen geen tijd om te ontspannen. En als we wel de tijd ervoor nemen, is het soms alsnog lastig om volledig tot rust te komen. Ons brein is de hele dag druk geweest en werkt maar door en door. Het is belangrijk om de dag ontspannen af sluiten. Je brein zal je dankbaar zijn!

Get ZEN!

Omdat ontspannen niet altijd vanzelf gaat, hebben we ZenBooster ontwikkeld. ZenBooster ondersteunt in stress-situaties en is rustgevend bij mentale druk. Ideaal dus om na een inspannende dag je weer gauw helemaal Zen te voelen. En dat is dus echt een vereiste om de volgende dag weer optimaal te kunnen presteren!
Excuses voor het ongemak.
Door onze succesvolle acties zijn alle producten helaas tijdelijk uitverkocht.
Actie: 3 halen, 1 betalen
Code: Qmusic
Je korting wordt automatisch berekend wanneer je drie producten naar keuze in je mandje hebt.