Nooit meer examenstress!
BrainBooster - Examen stress - faalangst - plankenkoorts

Nooit meer examenvrees!

Heb jij last van examenstress? Met onze tips kom je zonder al te veel spanning je examens door!

Deze week is het dan zover: het begin van de eindexamens. Voor velen een spannende tijd, want er hangt nogal wat van af. Twijfel je vlak voor het examen ineens of het allemaal wel goed zal gaan? Heb je zweethanden en lig je snachts wakker of weet je plotseling niet meer wat je geleerd had? Dit zijn typische klachten die zich voordoen als je last hebt van examenstress. Maar maak je geen zorgen! BrainBooster zorgt er voor dat je met een kalm hoofd je examens kan maken!

Alvast een eerste geruststelling: je bent zeker niet de enige met deze klachten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 73% van de Nederlanders wel eens last heeft van examenstress.

Dat je echter niet de enige bent betekent natuurlijk niet dat het ineens minder vervelend is. Om je wat meer duidelijkheid te geven over wat stress eigenlijk precies is en waarom het zelfs belangrijk is, hebben we wat interessante info voor je op een rijtje gezet.

Wat is stress?
Stress betekent eigenlijk niets anders dan spanning of druk. Zodra je gestresst wordt komt er adrenaline vrij en gaat je hartslag omhoog. Je gaat zweten en je maakt meer stresshormoon (cortisol) aan. Je lichaam maakt zich als het ware klaar om alert te kunnen reageren, wat erg belangrijk is in bijvoorbeeld gevaarlijke situaties. Maar door te veel of te langdurige stress kun je klachten krijgen als slaapgebrek, somberheid of concentartieproblemen. Op deze manier heeft stress dus een negatieve invloed op je, met zelfs lichamelijke klachten tot gevolg. Maar we kunnen ook niet zonder stress! Gezonde stress zorgt ervoor dat je juist goed kunt presteren, het maakt dat je alert en geconcentreerd en zorgt dat je efficient te werk kunt gaan. Het is dus een natuurlijke en gezonde reactie van het lichaam om in actie te komen.

Kortom
Een beetje stress voor je examens is juist goed, maar te lang te veel stress zorgt dat je prestaties minder zullen worden. Hier volgen wat tip om ervoor te zorgen dat je je stress goed kunt managen.

Examentips!

 • Goede voorbereiding
  Structuur en overzicht helpen om je gefocust te houden. Maak bijvoorbeeld to do-lijstjes en werk met een planning waarin je alle leerstof opneemt. Zo kun je voorkomen dat je er de dag van het examen achterkomt dat je een stuk van de stof bent vergeten te leren.
 • Slaap voldoende
  Zorg ook voor voldoende nachtrust. Nachtenlang doorleren heeft vaak geen zin, je hersenen hebben slaap nodig om ervoor te zorgen dat jij je de volgende dag weer veel energie hebt en je optimaal te kunt concentreren.
 • Neem genoeg breaks
  Las gedurende de dag een aantal keer een pauze in en ga lekker naar buiten. Een wandeling in de frisse buitenlucht hebben een positieve invloed op je concentratievermogen. Naast het inlassen van breaks tijdens het leren is het ook belangrijk om mini breaks in te lassen tijdens het examen, meestal heb je toch ruim de tijd om het examen te maken. Neem een minuutje pauze als je het antwoord op de vraag niet weet. Denk dan even aan iets wat niets te maken heeft met de examenstof. Daarna kun je weer terug naar de vraag en weet je misschien toch wat het antwoord moet zijn.
 • Let op wat je eet
  Het is extra belangrijk om gezond te eten tijdens de examenperiode. Door stress verbruikt je lichaam namelijk meer energie, vitamines en mineralen. En die energie kun je juist nu goed gebruiken. Een tekort hieraan kan er voor zorgen dat je je minder goed kunt concentreren en dat je aan het eind van de dag extra vermoeid bent. Als je tijdens het examen wat wilt eten, kies dan liever voor een banaan of een boterham, dan voor snoep of een blikje redbull.
 • Zorg voor afleiding voor het examen begint
  Vlak voor je examen heeft het geen zin om nog informatie in je hoofd te stampen. Je hebt dan kans dat je dan te gestrest bent, dat je er bijna niets van kunt onthouden of dat je tijdens je examen in de stress schiet, omdat je weet dat je precies dat stukje net nog had doorgenomen. Je kunt bijvoorbeeld beter vlak voor het examen even een muziekje luisteren of in de ochtend voor je examen gaan sporten.
 • Nog extra hulp nodig?
  ZenBooster zorgt voor de extra rust en ontspanning, die je deze hectische weken goed kunt gebruiken.
  ZoomBooster geeft je juist extra concentratie en scherpte tijdens het studeren en het maken van je examen.