Moeite met concentreren?
moeite concentreren zoombooster adviezen brainbooster

Betere prestaties door een goede concentratie

Soms kun je urenlang series kijken, gamen of op Facebook zitten, maar lukt het je niet geconcentreerd te werken aan die opdracht of presentatie. Je staart minutenlang naar een leeg document op je scherm of herleest keer op keer dezelfde pagina zonder te begrijpen wat je nou eigenlijk leest. Waar zit je dan eigenlijk met je gedachten?


Is er sprake van een concentratieprobleem?

Als we zeggen dat iemand niet geconcentreerd is, bedoelen we vaak dat iemand er met zijn hoofd en aandacht niet helemaal bij is. Maar als je je aandacht niet bij een taak of opdracht hebt, wil dat niet per definitie zeggen dat je niet geconcentreerd bent. Je bent waarschijnlijk wel degelijk geconcentreerd, maar juist op iets heel anders! Tijdens je werk denk je misschien wel aan een lastig gesprek dat je hebt gehad met een collega. En tijdens het studeren denk je aan het tentamen wiskunde dat je hebt verknald. Je kunt je dus best concentreren maar je aandacht ligt bij andere zaken.

Deze concentratieproblemen zijn bij de meeste mensen gelukkig tijdelijk, maar kunnen ook een diepere oorzaak hebben en van blijvende aard zijn. Deze blijvende concentratieproblemen kunnen het gevolg zijn van aandoeningen als depressie, burn-out, ADD of ADHD of van het gebruik van bepaalde medicijnen of hormonale veranderingen, zoals tijdens de menopauze of een zwangerschap. De structurele concentratieproblemen zijn lastiger om eenvoudig op te lossen, maar gelukkig bestaan er voor de meer tijdelijke concentratieproblemen goede oplossingen!


Oorzaken van tijdelijke concentratieproblemen

Concentratieproblemen kunnen verschillende onderliggende oorzaken hebben. Stress is een belangrijke boosdoener. Als je teveel spanning ervaart, kun je het overzicht kwijtraken. Ook als je niet lekker in je vel zit en somber bent, wordt helder nadenken lastig en bovendien merk je dat je vergeetachtig wordt. Vermoeidheid speelt ook een belangrijke rol bij concentratie. Ook al beperk je afleidingen tot een minimum, dan nog kun je je door moeheid soms lastig concentreren. Slaap dus zeker voldoende, want dat heeft nog meer voordelen! Een andere oorzaak van slechte concentratie is een gebrek aan goede voeding. Je hersen hebben allereerst brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. Daarnaast moeten ze gezond en fit zijn om optimaal te kunnen functioneren.


Zorg voor voldoende brain fuel!

Je hersenen gebruiken grote hoeveelheden energie. Hoewel ze maar een klein deel van je totale lichaamsgewicht in beslag nemen, gebruiken ze standaard zo’n 20% van alle beschikbare energie in je lichaam. En die komt allemaal uit je voeding.

Met name glucose is dé brandstof voor je hersenen en wordt gevormd uit koolhydraten (zetmeel en suikers). De glykemische index (GI) van zo’n koolhydraat geeft aan hoe snel de glucose uit dit koolhydraat in je bloed beschikbaar is om energie te leveren. Snelle suikers (GI hoger dan 70) leveren dus snel energie. De piek duurt wel korter omdat je lichaam reageert door de aanmaak van insuline. Het belangrijkste is daarom om je dag te beginnen met een goed ontbijt bestaande uit gezonde vetten, eiwitten, vezels en fruit om de hersenen op gang te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om gedurende de dag regelmatig te eten; liever meerdere kleine maaltijden per dag dan drie grote. Voel je je echter wat traag en vermoeid, dan is dat reden om juist een snelle suiker te nemen voor die extra energieboost!


Goede voeding houdt je hersenen gezond

Gezonde hersenen maken concentreren makkelijker. Wanneer er voldoende brandstof in je brein aanwezig is moet dit natuurlijk ook wel optimaal benut kunnen worden!

Bekijk hier de voedingstips van de hersenstichting die je hierbij kunnen helpen.


Wat kun verder doen om je concentratie te verbeteren?

Nu je aan de ingangseisen om je goed te kunnen concentreren hebt voldaan, kunnen deze eenvoudige tips je helpen om je concentratie ook goed vast te houden:

  • Zet meldingen van je e-mail, Facebook, Whatsapp en dergelijke op stil. Elke keer een meldingsgeluidje leidt je af van je taak.
  • Las gedurende de dag een pauze in en ga lekker naar buiten. Een wandeling en de frisse buitenlucht hebben een positieve invloed op je concentratievermogen.
  • Zorg voor voldoende ontspanning. Naast het werk of de studie is het belangrijk om de gedachten te verzetten. Kies activiteiten waar je plezier aan beleeft, of dat nou sporten of muziek luisteren is. Zorg ook voor voldoende nachtrust. Je hersenen hebben slaap nodig om ervoor te zorgen dat jij je de volgende dag optimaal te kunt concentreren.
  • Structuur en overzicht helpen om je gefocust te houden. Maak bijvoorbeeld to do-lijstjes en werk met een planning.

ZOOM In!

Iedereen heeft wel wel eens een moment waarin hij net dat zetje in de rug nodig heeft om optimaal te kunnen presteren. ZoomBooster helpt je bij grote mentale inspanning. De formule zorgt snel voor extra focus en scherpte om je mentale prestaties te verbeteren en op die manier vervolgens je productiviteit te verhogen.